Výroba koulí pro ptáky z hovězího loje

V řeznictví jsme si koupili hovězí lůj (1kg, 60,-) a pustili jsme se s Bětkou do druhé letošní výroby domácích lojových koulí, ale se správným tukem. Pro ptáky je nejvhodnější hovězí tuk a případně kvalitní rostlinný.

DSCF5091

A teď už k samotné výrobě. Nejdřív jsme lůj nakrájeli, podlili vodou a dali na sporák. Vařil se na malý stupeň poměrně dlouho, cca 10 hodin (měli jsme krájet na menší kousky, pak by to asi bylo rychlejší).

20200201_11550420200201_120208

Po uvaření jsme ho přecedili a dali vychladnout (přebytečná voda zůstala pod ztuhlým lojem). Zbytky z cedníku jsme dali ptákům do skořápky od kokosu a zmizely za pár dní.

20200202_15174520200202_152014

Rozhodli jsme se pro dvě verze výroby.

První jsme opět vyzkoušeli opatlání šišek lojem. Lůj jsme dali do zimy ztuhnout, potom jsme ho nanášeli na šišky nožem a obalovali ve slunečnicových semínkách. Před výrobou jsme na šišky navázali provázek.

IMG_20200301_151033IMG_20200301_151639

Jako druhou variantu jsme lůj rozpustili, smíchali se slunečnicovými semínky a nakonec nalili do plechu na muffiny. Tam jsme už měli připravené provázky přivázané na klacíky.

IMG_20200301_150111IMG_20200301_150527

Varianta muffinové formy byla velmi jednoduchá, jen jsme na ní radši využili i papírové košíčky, aby se nám podařilo hotové dobrůtky vyndat. Abychom nevytvářeli mnoho odpadu, tak zkusíme košíčky schovat na další ptačí vaření.

Vyrábění s šiškami je trochu více patlavé, ale taky se moc povedlo a myslím, že ptákům chutnají obě varianty :-) 

Zbylý lůj jsme dali do kokosové skořápky.

IMG_20200301_150848 (1)IMG_20200301_152252

Nakonec jsme dobroty pověsili na stromek před naším oknem a každé ráno pozorujeme, jak je plný ptačích návštěvníků.

IMG_0419 (1)DSCF5079 (1)

Doufám, že vás můj článek inspiruje k výrobě a třeba i pomůže s postupem.

Míša 

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.